Varje år hamnar 1 miljard cigarrettfimpar på gatan i Sverige. Lägger vi dem på rad blir sträckan 20 000 kilometer, det är som att åka från Sverige till Sydafrika och tillbaka igen. Och om vi sedan tittar på världen i stort handlar det om 4 500 miljarder fimpar.
En svindlande summa, och ett stort problem – både för vår miljö och för samhället. Fimpen = världens vanligaste skräp.
67% av allt skräp på gatorna i våra tätorter är fimpar. Det blir i snitt nästan fyra fimpar per tio kvadratmeter. Fimpar är det vanligaste skräpet på våra stränder.*
*Källa: Håll Sverige Rents ”Skräprapport 2019”
Trodde du att cigarrettfiltret var gjort av papper? Det gjorde vi med. Men så är dessvärre inte fallet. Filtren består till 60% av cellulosaacetat, en slags plast som bryts ner väldigt långsamt. Den här processen kan ta flera år, och det värsta av allt är att även när vi inte längre kan se filtren är de fortfarande med oss. Precis som alla andra plaster bryts cellulosaacetat ner till mikroplast som kan stanna kvar i hundra år – eller mer.
Och tyvärr är det inte allt. I filtret fastnar tobakens skadliga ämnen för att de inte ska nå rökarens lungor. Det här är ämnen som även är farliga för naturen, bland annat kadmium som också finns i batterier. Studier visar till exempel att lakvatten från fimpar är akut giftiga för fiskar. När fimparna hamnar på gatan slinker de lätt ner i dagvattenbrunnar och vidare ut i havet. Lägg dessutom till det faktum att fimpar kan vara lockande att stoppa i munnen både för nyfikna småbarn och djur. Att få i sig en fimp är inte bra för någon.